İçeriğe geç

Sorgu Işlemi Nedir

Kimler sorgu yapabilir?

Şüphelinin söz konusu olayla ilgili ifadelerinin soruşturma aşamasında savcılık veya yetkili kolluk kuvvetleri (polis, jandarma, sahil güvenlik) tarafından kayda alınması işlemidir. Her durumda sorgulama mahkemede hakim tarafından yapılır.

Sorgu nedir?

Sorgulama, halk dilinde, kolluk kuvvetleri, askeri personel, istihbarat örgütleri, organize suç örgütleri ve terör örgütleri mensupları tarafından, istenilen bilgilerin ortaya çıkarılması amacıyla şüpheli veya belirli kişilerin sorgulanmasıdır.

Sorguyu kim yapar?

CMK’nın 2. maddesinde sorgu, “şüpheli veya sanığın, soruşturma veya kovuşturma konusu suçla ilgili olarak hâkim veya mahkeme tarafından dinlenmesi” olarak tanımlanmaktadır. İfade alma kolluk kuvvetleri ve cumhuriyet savcısı tarafından yapılırken, sorgu mahkeme tarafından yapılır.

Çapraz sorguda neler sorulur?

Çapraz sorguda, “nerede”, “ne zaman” ve “kim” gibi açık uçlu sorular yerine, yorumla cevaplanamayacak daha kısa cevaplı sorular sorulur. Avrupa’daki Anglo-Sakson kültüründe yaygın olarak kullanılan bu sorgulama tekniği Türk hukukunu da etkilemiş olsa da, ülkemizde tam olarak uygulandığı söylenemez.

Sorguda hangi sorular sorulur?

Anlatı sorgulaması iyi yapılandırılmış olmalı ve saldırgan olmayan, nazik bir şekilde yürütülmelidir. Anlatı görüşmesi aşaması, “evet” veya “hayır” ile cevaplanamayan “kim”, “nerede”, “ne zaman”, “nasıl” gibi açık uçlu sorular sormayı ve tanığı hikayeyi anlatmaya yönlendirmeyi içerir. fiyata dahildir.

Sorguya avukat girebilir mi?

“Şüpheli veya sanığın müdafiinin seçimi” başlıklı 149. maddede; “(1) Şüpheli veya sanık, soruşturma ve kovuşturmanın her aşamasında bir veya birden fazla müdafinin yardımından yararlanabilir; kanuni temsilcisi varsa, şüpheli veya sanık için bir müdafi de seçebilir.

Sorgu sicile işler mi?

Eğer ifade vermek için polis karakoluna veya savcılığa çağrıldıysanız, bu durum veya verdiğiniz ifade hiçbir şekilde sabıka kaydınıza işlenmeyecektir. Sadece tanık olarak gelmemeniz durumunda hakkınızda tutuklama emri çıkarılırsa, bu tutuklama emri polisin GBT (Genel Bilgi Arama) sistemine işlenecektir.

Neden ifadeye çağrıldığımı nasıl öğrenebilirim?

Tanıklık çağrısı: Tanıklık yaparken ifadesi alınacak veya dinlenecek kişi önce davetle çağrılır. Emrin neden çağrıldığı açıkça belirtilir. Tanıklık yapmaya gelmezse zorla mahkemeye çıkarılacağı duyurulur.

Sorgu sonucu var ne demek?

İcra dosyasının olup olmadığı sorgulanır. Sorgu sonucu “Var” ise ek talebine eklenir. (İcra dosyasına ilişkin ek talebi UYAP üzerinden yapılabildiği için işlem için ücret alınmaz.)

Savcılık kaç günde ifadeye çağırır?

Kişinin zorla getirilmesine karar verilmesi halinde savcının ifade vermeye çağrılması için süre 24 saattir. Kişinin bu süre içerisinde hazır bulunması zorunludur.

Hakim karşısında nasıl konuşulur?

Öncelikle kişi mahkemede hakimin önünde ifade vereceği için korkmamalı veya paniklememelidir. Hakim tarafından sorulan soruları iyi anladıktan sonra açık ve öz cevaplar verilmelidir. Kişi bilmediği bir konu hakkında “Bilmiyorum” demeli ve “Hatırlamıyorum” gibi açık cevaplar vermemelidir.

Türkiye’de çapraz sorgu var mı?

Zira CMK m. 59/2, soru sorma hakkına ek bir hüküm niteliğinde olmakla birlikte, diğer yandan tanığın bilgilerinin doğruluğunu teyit etme imkânı sağlaması nedeniyle Türkiye’ye özgü çapraz sorgu sisteminin hukuki dayanağını oluşturmaktadır.

Polis çapraz sorgu yapabilir mi?

Kıta Avrupası hukuk sisteminde veya Türk hukukunda çapraz sorgu öngörülmemiştir. Bu, Anglo-Amerikan hukuk sisteminin özel bir sorgulama yöntemidir. Ceza Kanunu’nun 201. maddesi, belirli kişilere mahkeme başkanının veya duruşma savcısının arabuluculuğu olmaksızın doğrudan soru sorma hakkını yasal olarak tanımaktadır.

Mahkemede tanığa ne sorulur?

Makalede tanık sorgulaması sırasında sorulması gereken dört çok önemli soru ele alınmaktadır: İlk paragrafta her tanığa özel olarak sorulan sorular yer almaktadır: İlk olarak tanığa özel olarak adı ve soyadı, yaşı, mesleği, ikamet yeri, iş veya geçici ikamet adresi ve varsa telefon numarası sorulmaktadır.

Ceza mahkemesinde hakim ne sorar?

Ceza yargılamasında hâkim ne sorar? Ceza yargılamasında, hâkim veya savcı gerekli görürse taraflara soru sorulabilir. Tarafların temsilcilerinin de soru sorma hakkı vardır. Sorulacak sorular, söz konusu olayı tam olarak açıklığa kavuşturmayı amaçlayan sorulardır.

Polis sorgu yapabilir mi?

Savcılar veya polis ve jandarma gibi kolluk kuvvetleri sorgulayamaz. Bu aşamada gerçekleştirilen bilgi edinme süreci ifadedir. Soruşturma yalnızca mahkeme tarafından yürütülebilir.

Çapraz sorguyu kim yapar?

Ceza yargılamasında savcının, müdafiin veya avukatın, sanığa, duruşmaya katılanlara, tanığa, bilirkişiye ve duruşmaya çağrılan kişilere, Alman Medeni Kanununun (BGB) 22. maddesinin 1. fıkrası uyarınca duruşma disiplini gözetilerek, hâkim huzurunda doğrudan soru sorabildiği bir sorgulama tekniğidir.

Sorgu sicile işler mi?

Eğer ifade vermek için polis karakoluna veya savcılığa çağrıldıysanız, bu durum veya verdiğiniz ifade hiçbir şekilde sabıka kaydınıza işlenmeyecektir. Sadece tanık olarak gelmemeniz durumunda hakkınızda tutuklama emri çıkarılırsa, bu tutuklama emri polisin GBT (Genel Bilgi Arama) sistemine işlenecektir.

Avukat sorgu yapabilir mi?

Avukatlar, temsilcisi olmadıkları kişiler hakkında soruşturma yapabilirler. Avukatların, temsilcisi olmadıkları kişilere karşı dava ve icra takibi açılıp açılmadığını sorma taleplerinde usul ve yasaya aykırı bir durum bulunmadığı bildirilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

şişli escort