İçeriğe geç

Kırşehir Niğdeden Ne Zaman Ayrıldı

Kırşehir eskiden nereye bağlıydı?

20 Temmuz 1954 tarihli 6429 sayılı kanunla Nevşehir il, Kırşehir ilçe olmuştur. Çiçekdağı Yozgat’a, Kaman Ankara’ya, Hacıbektaş, Avanos ve Mucur Nevşehir’e bağlanmıştır. 1 Temmuz 1957’de çıkarılan 7001 sayılı kanunla Kırşehir tekrar il olmuştur.

Niğde eskiden nereye bağlıydı?

Fatih Sultan Mehmet döneminde Niğde, 1471 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Bu tarihten sonra Niğde, Osmanlı’nın yıkılışına kadar Karaman Eyaletine bağlı bir Osmanlı sancağı olarak varlığını sürdürmüştür.

Niğde hangi ilden ayrıldı?

Niğde, Aksaray, Nevşehir, Mersin, Adana, Kayseri ve Konya illeriyle komşu olup, güneyde Bolkar Dağları ile İçel ilinden, güneydoğuda Aladağlar ve doğuda ise Adana ilinden doğal sınırlarla ayrılır.

Niğde Konya’dan ne zaman ayrıldı?

Cumhuriyet dönemine kadar Konya’ya bağlı bir sancağı olan Aksaray, 1920 yılında il olmuş, 1933 yılında il statüsü kaldırılarak Niğde’ye ilçe olarak bağlanmış, 15 Haziran 1989 tarihinde ise tekrar il olmuştur.

Kırşehir’i kim ilçe yaptı?

1954 parlamento seçimlerinde Kırşehir’den o ilde oyların %44’ünü alarak yeniden milletvekili seçildiğinde, Demokrat Parti hükümeti Kırşehir’i ilçe yaparak Nevşehir’e bağladı. Kırşehir üç yıl ilçe olarak kaldı. Bu dönemde hükümeti eleştirdi. Temmuz 1957’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklandı.

Atatürk Kırşehir’e ne zaman geldi?

24 Aralık 1919 Çarşamba sabahı Mucur’dan Kırşehir’e doğru yola çıkan Mustafa Kemal Paşa ve heyeti, yağmurlu bir havada şehrin girişinde Gölhisar mevkiinde Kırşehir atlıları tarafından coşkuyla karşılandı.

Niğdeyi kim fethetti?

Esen Bey, Eretna hükümdarı Gıyaseddin Mehmed Bey’in (1352–1365) oğludur. Eretna’nın oğludur (Özkarcı, 2001: 150). Karamanoğlu Ali Bey, Eretna Bey’in ölümünden sonra Eretna eyaletinde çıkan iç karışıklıklardan yararlanarak 1366-1367’de Niğde’yi fethetmiştir.

Nigdenin kokeni nedir?

Hitit döneminde Niğde bölgesi “Nakita” adı verilen bir yerleşim merkeziydi. Zayıf bir rivayete göre Niğde ismi antik “Cadyna” isminden gelmektedir. İslami yazarların eserlerinde Niğde “Nekidâ” veya “Nekide” olarak geçmektedir.

Niğdenin adı değişti mi?

Anahita, ay ve doğurganlığı simgeleyen bir tanrının adıdır.” Nakida ismi bazen Nekide olarak kullanılmış ve 14. yüzyılda aynı kelime Arap harfleriyle Nîkde olarak yazılmıştır. Cumhuriyet’ten sonra bu isim Niğde olarak değiştirilmiştir.

Niğde yörük mü?

Anadolu’da Yörüklerin özellikle yerleştiği iller; Bunların İçel, Adana, Aydın, Isparta, Kütahya, Bilecik, Çorum, Tokat, Ordu ve çevresi, Kayseri, Niğde ve Aksaray olduğu görülmektedir.

Niğde bor hangi boydan gelir?

1071 yılında Malazgirt zaferinden sonra Kutalmış oğlu Süleyman Şah tarafından fethedilmiştir. Fetihten sonra bölgeye Kayı boyunun Bayat, Emen ve Badak boyları yerleşmiştir.

Niğde mi büyük Aksaray mı?

1933 yılında çıkarılan bir kanunla Niğde’ye ilçe olarak bağlanan Aksaray, nüfus, alan ve kalkınma bakımından bağlı olduğu Niğde ilinden ileride olduğu için bunu kabullenememiştir.

Aksaray Niğde’den ne zaman ayrıldı?

Önceleri il iken 1933 yılında ilçe yapılmış ve 15 Haziran 1989 tarih ve 3578 sayılı kanunla Niğde’den ayrılarak tekrar il olmuştur. Niğde’nin kuzeybatısında, Konya’nın doğusunda ve Ankara’nın güneydoğusunda yer almaktadır.

Niğde Bor ismi nereden gelir?

Cumhuriyet döneminde idari taksimat yeniden düzenlendiğinde Bor; İlçe haline getirilerek Niğde’ye bağlanmıştır. Bor; Hititçe ve Frigce’de bulunan Boris kelimesinden türemiştir. Boris; Surlarla çevrili, bölge beyinin konağı anlamına gelir. Bir diğer anlamı ise yeşillik ve berekettir.

Niğde hangi beylik?

Niğde, 1357 yılından itibaren Anadolu Selçuklu Devleti’nin dağılmasından sonra kurulan en uzun ömürlü beylik olan Karamanoğulları Beyliği’nin yönetimi altındaydı. O dönemde Niğde valisi Alaaddin Ali Bey tarafından Akmedrese (1409) yaptırıldı.

Kaman ne zaman Kırşehir’e bağlandı?

1913 yılında bucak merkezi ve belediye olan Kaman, 1 Eylül 1944 tarihinde Kırşehir İli’ne bağlı bir ilçeydi, 20 Temmuz 1944 tarihinde ise ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Kırşehir Kaman Türk mü?

Günümüzde 41 köy, 10 belde ve 1.232 km2 yüzölçümüne sahip olan Kaman; 11. yüzyılda Türklerin ve İslamcıların gelmesiyle birlikte Oğuz boylarının bu bölgede yaşamaya başladığının, göçebe veya yerleşik hayatı tercih ettiğinin ve o tarihten bu yana bu Türkmen özünü sürdürdüklerinin sembolüdür.

Nevşehir il olmadan önce nereye bağlıydı?

Nevşehir Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla birlikte; Niğde iline bağlı ilçe, 20 Temmuz 1954 tarihinde 6429 sayılı Kanunla il statüsüne kavuşmuştur. Nevşehir, İç Anadolu Bölgesi’nde, 38° 12′ ve 39° 20′ kuzey enlemleri ile 34° 11′ ve 35° 06′ doğu boylamları arasında yer almaktadır.

Demokrat Parti hangi ili ilçe yaptı?

Osmanlı Devleti’nin dönüşüm dönemi olarak kabul edilen Tanzimat döneminde, bölgenin taksim anlaşmaları ile Malatya’ya bağlanmasından yaklaşık bir asır sonra, Adıyaman Demokrat Parti tarafından il ilan edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Yeni Escort