Gâvur diye kime denir?
“Kâfir”, Türkçe’de gayrimüslimler için kullanılan aşağılayıcı bir sıfattır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Farsça gebr kelimesinden Türkçe’ye geçmiş ve gayrimüslimleri, özellikle de Yunanlıları tanımlamak için kullanılmıştır.
Halk dilinde gâvur ne demek?
Numan Kurtulmuş ve Hayrettin Çakmak’ın aktardığı Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ne göre, kökeninin Farsça ‘gebr’ kelimesinden geldiği varsayılan ‘kâfir’ kelimesinin dört ayrı anlamı var: 1. Dinsiz, 2. Müslüman olmayan, 3. Acımasız, zalim kişi, 4. .
Gâvur inatlı ne demek?
DEYİMİN AÇIKLAMASI: Kâfirin inadı: Yok edilemeyen, engellenemeyen, hafifletilemeyen inatçılık. “Kâfirin inadı geri döndü, gelmeyeceğini söylüyor.”
Gâvur etmek ne demek?
MAKALENİN AÇIKLAMASI: Boş yere harcamak, faydasız hale getirmek, doğru dürüst harcamamak.
Gâvur mezarlığı ne demek?
Bu mezarlığa Malatya’nın en eski insanlarından biri olan Ermeniler gömülmüştü. Burası Ermeni mezarlığıydı ama günlük konuşmalarda ismi anılmak yerine, sanki binlerce yıldır orada hiç kimse yaşamamış ve sadece ölülerini gömmüşler gibi “kâfirlerin mezarlığı” olarak adlandırılıyordu.
Guduk kime denir?
Ampütasyondan sonra hastada kalan uzuv parçasına güdük denir.
Gâvur yerine ne kullanılır?
Günümüzde goy kelimesi “Yahudi olmayan kişi” anlamında kullanılmaktadır. Ancak goy kelimesi gavur kelimesine benzer şekilde aşağılayıcı bir anlam da kazanmıştır.
Halk dilinde gada ne demek?
sıkıntı veya hastalık anlamında.
Gâvur küfü ne demek?
Kâfirlerin yemin töreni olarak tanımlanan törenler veya bazı yörelerde adlandırıldığı gibi yemin töreni akşamı, eski bir Balkan ve Anadolu geleneğidir.
Gıyabeten ne demek?
Günlük hayatta sıkça kullanılan in gıyabi kelimesi “görmeden, tanışmadan veya burada olmadan” anlamına gelir. Örneğin, bir arkadaşımızın bize anlattığı ancak henüz şahsen tanışmadığımız kişiler hakkında “Onu gıyaben tanıyorum” diyebiliriz.
Ağarsın ne demek?
Günümüzde yaygın olarak “ağartıcı madde” olarak kullanılan agar, beyazlık anlamına gelir. Siyah, karanlık, bilinmezlik ve saye, agar kelimesinin zıt anlamlılarıdır. Beyza ve sefid kelimeleri de aynı anlamda kullanılır. Akmer, yüzü ay gibi beyaz olan kişidir.
Dinde inat ne demek?
İnancın hükümlerini kısmen veya tamamen bilinçli olarak reddetmek anlamına gelen bir terimdir. Kişinin kendi görüşünü körü körüne savunması anlamına gelen bir terimdir. Kur’an’da geçen, kendisini üstün gören ve gerçekleri kabul etmeyen kişi anlamına gelen bir kavramdır.
Gavur diye kime denir?
Gavur kelimesi, Türkçede Müslüman olmayan insanları tanımlamak için kullanılan bir sıfat olarak öne çıkıyor. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Farsçadan Türkçeye geçen bir kelimedir. Mecazi anlamda, pervasız ve inatçı insanları temsil eden bir anlamdır.
Güftar eylemek ne demek?
ѻ Guftâr’a gel: Konuşmaya başla: Hayatını arzularından kurtar, utanarak Guftâr’a (fitnat hanım) gel.
Gadap etmek ne demek?
Sözlükte “öfkelenmek, hiddetlenmek” anlamında bir mastar ve “öfke, gazap” anlamında bir isim olarak geçen gazab (gadab) kelimesi, türevleriyle birlikte Kur’an’da yirmi dört ayette geçmektedir (bkz. M. F. Abdülbâkī, el-Muʿcem, m. “ġḍb”). Bunlardan on dokuzunda Allah’a, diğerlerinde ise kula nispet edilmiştir.
Gariban diye kime denir?
Fakir kelimesi yalnız olan ve kimseye zarar vermeyen insanları tanımlamak için kullanılır. Dilimizde yaygın olarak kullanılır. Sokak insanlarına fakir insanlar da denir. Bu kelime internette, televizyonda veya yazılı kaynaklarda bulunabilir.
Ağma kime denir?
Ağma kelimesi, eski bir Türkçe kelime olup İslamiyet öncesi Türk devletlerinden beri kullanılmaktadır. Kelimenin fiil hali agmak olarak yazılır. Ağmak “yükselmek”, “tırmanmak” ve “yükselmek” anlamına gelirken, “Ağma” kelimesinin sözlük anlamı akan/kayan yıldızdır.
Godaman kime denir?
Magnate (Latince: magnus), “büyük”, doğum veya diğer nitelikler nedeniyle yüksek sosyal statüye sahip kişilere verilen bir unvan. Orta Çağ’da, terim çoğunlukla asil toprak sahiplerini ifade ediyordu; kont, dük ve prens gibi savaş ağaları ve Polonya’da szlachta unvanlarına benzer.
Gâvur Dağı nerededir?
Çukurova bölgesindeki Osmaniye, Bahçe ve Düziçi üçgeni arasındaki yerleşim yerleri Gâvurdağları olarak bilinmektedir (Atılgan, 2019, s. 23). Bu nedenle Osmaniye bir tarafta Gavurdağları, diğer tarafta Çukurova bölgesinde yer almaktadır.