Bilirkişi raporunu kim talep eder?
Kanunda bir uzmana danışma zorunluluğu öngörülmemişse, bir uzmana danışmak yargıcın takdirindedir. Ancak, Yargıtay, kanunda geçen “çözümü özel veya teknik bilgi gerektiren durumlar” ifadesini geniş yorumlayarak yargıcın hemen hemen her konuda bir uzmana danışması gerektiğini hükme bağlamıştır.
Bilirkişi raporunu kim verir?
MADDE 280 – (1) Bilirkişi, kendisine inceleme için sunulan belgelere ve gerekiyorsa konulara dayanarak raporunu mahkemeye sunar; raporda sunulma tarihi belirtilir ve bir örneği duruşma tarihinden önce taraflara tebliğ edilir.
Bilirkişi raporuna nasıl ulaşabilirim?
İlgisiz kişi ve kuruluşların raporlara erişimi engellenmiştir. Etkilenenler UYAP, E-DEVLET, SMS sistemi üzerinden içerikleri sorgulayabilir ve görüntüleyebilirler.
Hakim bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?
HMK m. 266 vd. Maddeler uyarınca, çözümün özel ve teknik bilgi gerektirdiği hallerde, hâkim bilirkişinin oy ve görüşünü dikkate almaya karar verir. Bilirkişi görüşü hâkimi genellikle bağlamaz.
Bilirkişi raporu geldikten sonra ne olur?
Bilirkişi tarafından düzenlenen rapor mahkemeye sunulduktan sonra dava dosyasındaki taraflara tebliğ edilir. Taraflar, rapor tebliğ edildikten sonra kanunda öngörülen süreler içerisinde rapora ilişkin görüşlerini ve itirazlarını bildirebilir, eksik kısımları belirtebilir ve ek rapor düzenlenmesini isteyebilirler.
Bilirkişi nereden talep edilir?
Başvuru, başvuru formu ve gerekli belgelerle birlikte ilgilinin ikamet ettiği veya mesleki faaliyetini yürüttüğü yerin ilçe kaymakamlığına veya ilk derece mahkemesinin adli veya idari mahkeme komisyonuna şahsen yapılabilir. Bölge kurulu ve başvuru formu yoktur.
Bilirkişi raporundan sonra mahkeme biter mi?
Raporun teslimi ve taraflara bildirim HMK Md. 280 Raporun mahkemeye verilmesi, CMK Md. 67, f. Madde 1, yetkili makama (cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme) teslim edilmesini öngörmektedir. Burada mahkeme özellikle sicil dairesi olarak anlaşılmaktadır[22].
Bilirkişi ücretini kim öder?
Başka bir deyişle, her iki taraf da bilirkişi incelemesi talep ederse, o tarihte mahkeme tarafından belirlenen bilirkişi ücretleri ve tarifesi taraflar arasında eşit olarak paylaştırılmalıdır. Bilirkişi incelemesi talep eden taraf gerekli masrafları karşılamıyorsa, diğer taraf bu avansı ödeyebilir.
Bilirkişi raporu ücreti ne kadar?
Ofise teslim edilen raporlar için, her rapor için kişi başı en az 5.400 TL ücret alınacaktır. Her rapor için kişi başı en az 2, ayrıca sahada ve çalışma alanlarında hazırlanan raporlar için sahada geçirilen her gün için kişi başı 3.900 TL.
Bilirkişi raporu uyapta görülür mü?
Uzmanlar, UYAP Bilgi Sisteminde uzman olarak tanımlandıktan sonra e-Devlet Kapısı üzerinden e-imza veya m-imza kullanarak UYAP Uzman Portal Bilgi Sistemine giriş yapabilirler.
Bilirkişi raporuna itiraz edilince ne olur?
Mahkeme, rapora itiraz ederek yetkili bilirkişiden ek rapor düzenlemesini veya duruşmaya katılarak görüş bildirmesini isteyebilir. Gerçeğin ortaya çıkarılması için bunu gerekli görürse, yeni bir bilirkişi atayarak yeni bir rapor düzenlenmesini de emredebilir.
Bilirkişi görüşü geldikten sonra ne olur?
Bilirkişi, görevlendirme yazısının kendisine tebliğinden itibaren on beş iş günü içinde raporunu hazırlayıp sunmakla yükümlüdür. Ancak işin niteliği, raporun belirtilen süre içinde hazırlanmasını imkânsız kılıyorsa, bilirkişiye on beş iş günü ek süre verilebilir.
Hakim bilirkişi raporunun aksine karar verebilir mi?
Hakim, raporu yeterli görmezse, raporda yer alan özel ve teknik bilgilere dayanarak bilirkişinin raporunda vardığı sonucun hatalı olduğu sonucuna varırsa, gerekçelerini belirterek rapora açıkça karşı karar verebilir.
Bilirkişi raporu olumsuz olursa ne olur?
Buna göre taraflar, bilirkişi raporunda eksik gördükleri hususların, bilirkişi raporunun yayımlandığı tarihten itibaren iki hafta içinde tamamlanmasını isteyebilirler; tereddütte kalan hususlarda mahkemeden bilirkişi görüşünün alınmasını veya yeni bir bilirkişi atanmasını isteyebilirler.
Bilirkişi raporu davayı nasıl etkiler?
İş davalarında, bilirkişi görüşlerinin mahkeme kararları üzerindeki etkisi büyük önem taşır. Bilirkişi görüşü, mahkemenin davayı çözerken dikkate aldığı önemli bir faktördür. Bilirkişi görüşündeki bilirkişi görüşleri mahkemenin kararını etkileyebilir ve hatta davayı çözmede belirleyici olabilir.
Bilirkişi raporu uyapta görünür mü?
Uzmanlar, UYAP Bilgi Sisteminde uzman olarak tanımlandıktan sonra e-Devlet Kapısı üzerinden e-imza veya m-imza kullanarak UYAP Uzman Portal Bilgi Sistemine giriş yapabilirler.
Mahkeme bilirkişi raporu kaç günde çıkar?
YASAL HÜKÜMLER: 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 274. maddesinin 1. fıkrasında şöyle denilmektedir: “Bilirkişi raporunun düzenlenmesi için öngörülen süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, onu atayan mahkeme, süreyi en fazla üç ay uzatabilir ve uzatmanın nedenlerini belirtebilir.”
Bilirkişi raporunu kim öder?
Ceza yargılamasında, hakim kendi inisiyatifiyle bir bilirkişi atayabilir. Ya da taraflar tarafsız bir bilirkişinin atanmasını talep edebilir. Bilirkişi ücreti ilk olarak savcı tarafından ödenir. Daha sonra, haksız olduğu kanıtlanan taraf bilirkişi ücretini diğer ödemelerle birlikte devlet hazinesine öder.
Bilirkişiyi kim görevlendirir?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 276. maddesine göre: 1) Tarafların anlaştıkları bir kimse varsa, hâkim o kimseyi bilirkişi olarak atar. Taraflar anlaşamazlarsa, bilirkişi hâkim tarafından re’sen seçilir.